Parodontologie

Parodontologia este ramura medicinei dentare care evaluează, diagnostichează și tratează structurile de susținere ale dinților.

Cele mai des întâlnite semne după care poți recunoaște o astfel de afecțiune des întâlnită la adulți și vârstnici. Mirosurile neplăcute ale cavității bucale, gingiile inflamate asociate cu retracția, dinții care și-au schimbat poziția sau sângerările gingivale sunt doar câteva dintre modurile în care parodontita marginală se manifestă. În fază avansată apare și mobilitatea dentară, urmată mai apoi pierderea dinților.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Totul despre parodontologie

Parodontologia este ramura medicinei dentare care evaluează, diagnostichează și tratează structurile de susținere ale dinților.

Cele mai des întâlnite semne după care poți recunoaște o astfel de afecțiune des întâlnită la adulți și vârstnici. Mirosurile neplăcute ale cavității bucale, gingiile inflamate asociate cu retracția, dinții care și-au schimbat poziția sau sângerările gingivale sunt doar câteva dintre modurile în care parodontita marginală se manifestă. În fază avansată apare și mobilitatea dentară, urmată mai apoi pierderea dinților.

parodontologie

Statisticile arată că o pondere foarte mare a populației a avut cel puțin o dată sângerări gingivale. Partea negativă este că la fel de mulți au neglijat sau nu au considerat că acesta poate fi semnul unei afecțiuni. Motivul principal pentru care acest fenomen de indiferență se întâmplă este datorat faptului că boala parodontală nu doare.

Principalele cauze ale bolii parodontale

Atunci când vorbim despre o afecțiune, trebuie să cunoaștem mai mult decât modul în care aceasta se manifestă. Prevenția și tratamentul, precum și cauzele bolii parodontale sunt extrem de importante pentru a înțelege pe deplin cu ce ne confruntăm.

Iată principalele cauze care conduc la parodontită marginală:

Fumatul

Ori de câte ori vei merge în cabinetul unui medic stomatolog, îți va spune atunci când vine vorba despre acest subiect cât de periculos este fumul de țigară pentru dinți. Substanțele conținute de țigări îngălbenesc dinții, iar la nivel gingival este afectat fluxul sangvin stranguland-ul, ceea ce îngreunează vindecarea.

Dinții cariați

Orice problemă care nu este rezolvată la timp va conduce către o alta mult mai mare. Dinții cariați, chiar dacă nu au început să doară, reprezintă o situație pentru care trebuie să luați măsuri. Va fi întotdeauna mult mai simplu să interveniți asupra dinților atunci când este vorba despre un început de carie, decât atunci când aceasta s-a mărit. Cariile sunt de fapt pierdere de țesut dentar, pe care noi o numim cavitate. Cavitațile sau cariile sunt factor de retenție alimentară. Alimetele nu pot fi scoase la periajul de acasa.  Fragmentale alimentare staționate nu numai că măresc cariile, dar prin ph-ul acid inflamează gingia. De aceea de multe ori găsim langă o carie și o gingivită, care pe termen lung se cronicizează și pot apărea modificări/ pierderi și la nivel osos.

Lucrări dentare incorect adaptate

Lucrările dentare trebuie lăsate în baza profesioniștilor pentru a nu avea neplăceri pe parcurs. De altfel, acestea sunt o altă cauză de apariție a acestei afecțiuni dentare.

Igiena si bacteriile

În cavitatea bucală trăiesc peste 200.000 de mii de specii de bacterii, din care 8 specii sunt extrem de agresive asupra gingiilor. Noi le numim grupul rosu. Igiena deficitară sau încorect realizată mai ales seara permit acestor bacterii să evolueze în prezența alimetelor, a zonelor retentive ce le oferă adăpost, în absenta mobilității limbii și a fluxului salivar ce le ar putea îndeparta. Asa ca nu uitați că periajul de seară este cel mai important pentru a preveni gingivita și vizita periodică la dentist previne parodontita. De asemenea după periajul de seară mai consumăm doar apă, nu mai rontaim nimic, mai ales dulciuri.

Prevenția și tratamentul

Prevenția este calea cea mai sigură pentru dinți sănătoși și un zâmbet frumos. Frecvența vizitelor la medicul dentist va face diferența o dată cu trecerea timpului. Chiar dacă acest lucru te poate face să ieși din starea ta de confort, te vei asigura de faptul că înaintarea în vârstă nu îți va cauza și afecțiuni la nivelul dinților.

Ținerea sub control și depistarea la timp a eventualelor afecțiuni dentare sunt modalitatea cea mai eficientă pentru a nu ajunge la durere. Prevenția este o acțiune pe care fiecare o poate realiza prin rutina zilnică de igienă dentară.

Folosirea aței dentare, periuțele interdentare, dușul bucal și apa de gură sunt doar câteva dintre mijloacele de prevenți a parodontitei. La toate acestea se adaugă și controalele periodice și igienizările profesionale realizate în cabinetele stomatologice.

Tratamentul afecțiunii este iminent necesar pentru a preveni evoluția nefastă asupra suportului dentar care, în final, ar conduce la pierderea dinților. Dacă lucrurile sunt scăpate de sub control până în acest punct, trebuie să știi că va trebui să te supui unor proceduri medicale mai dificile și dureroase.

În tratamentul parodontite, echipa formată din medic și pacient este cel mai important pion. Relația deschisă, comunicarea și respectarea îndrumărilor sunt elemente cheie pentru a trata această afecțiune.

Este foarte important să știi că specialiștii consideră că tratamentul începe în cabinet și se termină acasă. Pentru modul de tratare acasă vei primi cele mai utile informații din partea medicului specialist.

Contactează-ne!

Sună la:
0770 308 743
031 069 93 66
Scrie-ne la:
office@dentago.ro

Fă o programare:

Completează formularul de mai jos în vederea unei programări și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.

    dentago

    Dentago este partenerul tău în drumul spre obținerea și întreținerea sănătății dentare.
    Credem cu tărie că toată lumea merită un zâmbet grozav și acces la treatment de calitate – de aceea am pregătit prețuri accesibile, consiliere financiară, abonamente și reduceri surpriză.

    Solicită o programare la:
    Program

    Toate drepturile rezervate © 2017-2022 DentaGo.
    Website creat, promovat și administrat de CRIL DEV.

    bt_bb_section_top_section_coverage_image
    0770 308 743
    031 069 9366