Coroane dentare

Sector 6 - Drumul Taberei - AFI Cotroceni

Când vine vorba de un zâmbet estetic coroanele integral ceramice sunt cea mai bună opțiune disponibilă.
Trebuie să aveți în vedere cinci lucruri înainte de a va hotărî să mergeți pe varianta coroană și la ce tip de coroană vă alegeți. Vom explica fiecare pas pe această pagină.

ce tip de coroane dentare sa aleg

Când ar trebui să îmi pun coroană dentară?

Primul lucru pe care ar trebui să îl știți este că o coroană dentară poate rezolva mai multe probleme. Noi, recomandăm coroanele dentare în următoarele situații

 • Dinte fracturat - coroana reface formă și, desigur, funcția dintelui
 • Dinte cu modificări de culoare - ideală pentru a reda estetica dintelui
 • Dinte cu tratament de canal - oferă rezistența de altădată a dintelui

În momentul in care dintele nu mai este vital, a primit un tratament de canal și a pierdut pachetul vasculo-nervos, structura dintelui nu mai are mediu umed interior și devine casant, crescând foarte mult riscul de fractură. De aceea pentru dinții ce au primit tratament de canal se recomandă îmbrăcarea dintelui cu o coroană.

Ce durată de viață au coroanele dentare?

Cel de-al doilea lucru pe care ar trebui să îl știți este că, din fericire, aceste coroane au o durată lungă de viață. Totuși, trebuie verificate printr-o radiografie măcar o dată pe an, pentru a examina închiderea marginală.
Care este cauza pentru care se apelează la coroane dentare?
Coroanele de obicei ajung pe dinți devitali care nu simt dacă apar carii, iar în lipsa evaluării periodice aceștia pot face carie, carie pe care dintele devital nu o simte. Se infiltrează obturația de canal și se formează o punte de comunicare a bacteriilor din cavitatea bucală cu spațiul periapical, urmată de colonizarea acestui spațiu de bacterii și de apariție a leziunilor periapicale, cu complicații precum abcesul.

Ce tip de coroană dentară să aleg?

Al treilea pas este cel al alegerii coroanei perfecte pentru tine. La DentaGo îți oferim posibilitatea de a alege din 3 tipuri de coroane dentare diferite:

 • Coroană metalo-ceramică
 • Coroană ceramică pe zirconiu
 • Coroana integral ceramică

Coroana integral ceramică este biocompatibilă și are propietăți similare cu ale smalțului. Coroanele sunt lipite de dinte prin tehnici adezive ceea ce îi oferă o închidere sigură, iar estetica este net superioară față de o coroană metalo-ceramică care nu are transparență ca a dintelui și mereu va fi vizibilă.
De asemenea, ceramica integrală lasă lumina să treacă prin ea, exact ca smalțul natural al dintelui ce permite o estetică deosebită.

Coroana din ceramică zirconiu permite un mixt de rezistență și estetică, dar nu se poate folosi în breșe mari, exemplu absența a doi dinți un premolar și un molar. Fiind lungă breșa edentată și zirconiu destul de casant, sub forțele masticatorii poate ceda.

Coroana metalo-ceramică asigură o rezistență mecanică mai bună, dar peste capa metalică se aplică un opac pentru a masca metalul. Acel opac și metalul nu lasă lumina să treacă ca prin structura dintelui, de aceea ramane aspectul de dinte pus, nenatural.

Manopera este ireversibilă

Unul dintre cele mai importante aspecte ale alegerii unei coroane este cel al manoperei. Aceasta este ireversibilă.
Dintele este șlefuit pentru a face loc coroniței. Dacă este șlefuit dintele, mereu va avea nevoie de o coroniță. Din fericire, după cum am spus mai spus, coronițele sunt rezistente și au o durată lungă de viață.

Contraindicații coroane dentare și completări

Nu vom pune coroane dentare acolo unde întâlnim următoarele 3 situații:

 • Dinte cu bruxism
 • Malocluzie
 • Pentru modificări de ax mari ale dintilor
 • În cazul în care avem o ocluzie care nu a fost stabilizată înainte prin lucrări provizorii sau pacientul are un bruxism care nu a fost stabilizat prin gutiere purtate a la long, indiferent de tipul de lucrare protetică pe care dorim să o efectuăm riscul de spargere / fractură a lucrării este iminent.
 • În cazul în care dorim să facem modificari mari de ax ale dinților prin lucrări protetice fără tratament ortodontic în prealabil aduce un mare risc de fractură a dinților sau de apariție a rupturilor ligamentelor parodontale, datorită faptului că forțele nu mai sunt transmise în axul dinților și acestea vor acționa ca o pârghie traumatizând dintele și ligamentele parodontale.
 • Toate cazurile trebuie evaluate interdisciplinar și aleasă cea mai bună soluție pentru pacient, dar decizia finală este mereu a pacientului și este bine ca acesta să aleagă informat.
 • Pentru informații legate de cazul dumneavoastră vă așteptăm la cabinetul nostru din sectorul 6 DentaGo să decidem impreună ce este mai bine pentru dumneavoastră.