Termeni uzuali

Din dragoste pentru zambete, ne-am gandit sa venim in ajutorul tau si sa iti explicam cativa termeni medicali uzuali din domeniul nostru.

Carie

In momentul in care structura dintelui este alterata, afectata de placa bacteriana. Placa bacteriana este un biofilm bacterian care se dezvolta la limita dintre dinte si gingie datorita unei igienizari precare. Aceasta are un pH acid care ataca dintele, iar acesta se demineralizeaza si se infecteaza. De aceea este important ca igiena sa fie corecta, iar periodic medicul dentist sa verifice modul in care te igienizezi si sa te ajute prin igienizare profesionala daca este cazul.

Obturatie

Medicul identifica caria, indeparteaza tesutul alterat, iar golul ramas este umplut cu un material care imita propietatile si aspectul dintelui. Prin aceasta manopera se opreste progresarea procesului carios si se pastreaza un timp lung sanatatea dintelui.

Tratamentul endodontic

In interiorul dintelui se afla pulpa dentara, care contine filete nervoase, dar si vase de sange. Aceste tesuturi hranesc dintele si il mentin sanatos. In momentul in care caria avanseaza foarte mult nervul se inflameaza, se infecteaza si apare durerea. Medicul curata interiorul dintelui si umple acest spatiu cu materiale speciale, pentru a impiedica patrunderea salivei, a bacteriilor si a resturilor alimentare in spatiului apical al radacinii, prevenind infectarea.

Coroana dentara

In momentul in care structura dintelui a fost foarte afectata de procesul carios si lipseste mult tesut sanatos, rezistenta dintelui este redusa. Pentru a rezista la fractura sub fortele masticatorii, dintele va fi acoperit cu o capa, care reface rezistenta, culoarea, forma si alinierea acestuia, redand functia dintelui afectat.

Puntea

Se foloseste pentru a inlocui unu sau mai multi dinti lipsa. Aceasta se sprijina pe doi dinti vecini dintelui lipsa, dinti ce vor fi slefuiti si acoperiti. Puntea poate fi utilizata si pe implanturi. Ea ne ajuta sa redam functia masticatorie, sa refaca forma si continuitatea arcadei fara a mai suprasolicita dintii vecini dintelui lipsa si opreste migrarea acestora. De asemenea ne ajuta sa refacem partea de estetica, mai ales in zona frontala. Cand vine vorba de estetica puntea ridica o buza cazuta prin absenta sprijinului cand un dinte sau mai multi lipsesc, dar reface si vorbirea. Fonatia isi va relua sunetele de dinainte de a pierde 1 sau mai multi dinti, indiferent de motivul pierderii lor.

Proteza

Sunt lucrari mobile sau mobilizabile care sunt formate din baza si dinti. Dintii sunt din acrilat ( plastic) iar baza poate fi din acrilat sau metal. Acestea au propietatea de a inlocui dintii absenti si de a se sprijini pe gingie adaptandu-se conturului gingival al fiecarui pacient. Se obtine aceasta personalizare prin amprentare, luarea de mulaj a zonei ce urmeaza a fi protezate, iar in laborator se toarna respectand formele preluate prin amprenta. Diferenta intre o punte si proteza este ca puntea este fixa, iar proteza este mobila.

Implantul

Este un surub din titan care se fixeaza in os in locul unui dinte lipsa. Este necesar ca osul din jurul lui sa fie sanatos, suficient de gros si de inalt pentru a oferi implatului suportul necesar. Prin implanturi se poate inlocui de la un dinte lipsa la o intreaga arcada. Este o metoda grozava de a inlocui dintii pierduti cu dinti ficsi fara a ne sprijini pe dintii restanti.